Ångkokt hälleflundra med tomatconfit och ört- och citrongrässås

4 personer

Ingredienser

4 bitar hälleflundrafilé à 150 g
salt
nymalen vitpeppar

Confit:
125 g cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan
½ tsk havssalt
1-2 krm socker

Ört och citrongrässås:
3 dl hönsbuljong
1 ½ dl grädde
1 citrongräs
¾ dl hackad bladpersilja
¾ dl hackad basilika
¾ dl klippt smörgåskrasse
½ msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar

Grönsaker:
ca 800 g potatis
2 dl skalade bondbönor
250 g blomkålsbuketter

Garnering:
körvel

Tillagning
1. Sätt ugnen på 185 grader. Skär tomaterna i kvartar. Lägg tomaterna på en oljad ugnssäker plåt. Strö över skalad och skivad vitlök och timjanblad. Salta och sockra. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills de får lite färg.
2. Koka ihop hönsbuljong, grädde och hackat citrongräs i en kastrull till ca 2/3 återstår. Sila fonden.
Mixa ihop fonden, örterna, citronsaften, salt och peppar i en mixer till en grön sås.
3. Skala potatisen. Lägg potatisen i ett hålat tillagningskärl. Sätt kärlet i ångkokaren. Ångkoka potatisarna i 100 grader ca 15 minuter eller tills de är mjuka, känn med provsticka. Lägg bönorna och blomkålen i ett hålat tillagningskärl att ångkoka tillsammans med potatisen de sista 2-3 minuterna.
4. Lägg fiskfiléerna i ett hålat tillagningskärl. Salta och peppra. Sätt kärlet i ångkokaren. Ångkoka fisken i 75 grader ca 6 minuter eller tills den är klar, känn med provsticka.
Servera fisken med tomatconfit, bönor, blomkål och sås. Garnera med körvel. Servera potatisen vid sidan om.

Uppåt