StartsidaService & supportBroschyrerProfessional storiesBarn- & äldreomsorgHur vårdinrättningar kan erbjuda mer livskvalitet

Hur vårdinrättningar kan erbjuda mer livskvalitet

Blogginlägg
Vad innebär egentligen livskvalitet? Det beror helt på vem du frågar. För verksamhetens ledning handlar livskvalitet om ackreditering, för vårdpersonalen handlar det om att ha tillräckligt med tid för de boende och för de boende handlar det i sin tur om att få umgås med andra boende. I äldreboenden och vårdhem beror livskvaliteten på en rad olika faktorer, som vilken typ av vård som ges och vilka aktiviteter som erbjuds. I följande översikt beskriver vi respektive område i en vårdinrättning och informerar dig om vilka aspekter som kan ha en positiv inverkan på livskvaliteten.
Dela denna sida
Lyckad
Länken är kopierad

Entréområdet

Entrén framför Lavendio-gruppens äldreboende i Melle

Entréområdet är det första en besökare ser av vårdinrättningen. Det har visserligen ingen direkt inverkan på de boendes livskvalitet men det ger ett första intryck av verksamhetens erbjudna kvalitet. Entréområdet ska vara ljust och rent och bör gärna visa information för besökarna. Om det finns en reception ska personalen vara välkomnande och kompetent.

Kontor för verksamhetens ledning

En chef för ett vårdhem använder en surfplatta

Verksamhetens ledning har en central betydelse för de boendes livskvalitet. Med bra arbetsrutiner och stöd till personalen går det att prioritera livskvaliteten. Verksamhetens ledning bör tänka på följande:

  • Ackrediteringar enligt kvalitetsstandarder
  • Tillräckligt med personal för att slippa personalbrist
  • Ett omfattande utbildningsprogram för personalen
  • Högkvalitativ utrustning och hjälpmedel som underlättar arbetet
  • Individuella hälsoplaner för alla boende
     

Personalen utgör organisationens fundament. Det är därför viktigt att personalen känner sig uppskattade och kan utföra vårdarbetet med en hög standard. Personalens värdefulla bidrag till livskvaliteten kan säkerställas med enkla åtgärder:

  • Kostnadsfria, lätt tillgängliga och relevanta utbildningar
  • Utrustning som underlättar arbetet – detta innefattar allt från interaktiva hälsojournaler till pålitliga köksprodukter och tvättmaskiner
  • Rena och prydliga uniformer som är lämpade för kroppsarbete

Personalen ska även ha möjlighet att komma med feedback för att göra positiva förändringar i verksamheten. Det är viktigt att ha en regelbunden kommunikation med hela teamet för att samla in åsikter och lyssna på varje enskild anställd. Kravet på morgondagens vård förändras. Vad behöver framtidens vårdpersonal veta? Ta reda på mer här.
 

Rum för boende

Vårdpersonal kommer in till en boende med mat på en bricka

För den som bor på ett vårdhem eller äldreboende är rummet en tillflyktsort – och det ska kännas som hemma. Här innebär livskvalitet igenkännande och säkerhet. Det kan handla om att ha personliga föremål omkring sig, som foton och dekorationer, eller att höra välbekanta ljud och känna igen lukter i omgivningen. De boende ska ges möjlighet att själva bestämma hur deras rum ska se ut – för att skapa ett personligt utrymme där de känna sig trygga, vilket skapar mer livskvalitet i vardagen. Dofter kan ha en stor inverkan och därför är det viktigt att de boende får fylla sina respektive rum med välbekanta och lugnande dofter – något som kan vara extra viktigt för dem som har sämre syn. Läs mer om sinnenas betydelse för livskvaliteten i äldreboenden och vårdhem här

Tvätteri

En anställd fyller en Benchmark-tvättmaskin från Miele Professional.

Ett eget tvätteri är en värdefull resurs för en vårdinrättning, vilket i många avseenden skapar en bättre livskvalitet. För ett äldreboende eller vårdhem har det stora fördelar om all tvätt inte bara blir helt ren, utan även hygieniskt ren och fri från mikroorganismer som främjar spridning av sjukdomar. Detta kan säkerställas med de senaste professionella tvättmaskinerna och torktumlarna och innebär en stor säkerhet för de boende. Ett eget tvätteri ger också ett effektivt arbetsflöde eftersom tvätten inte först måste hämtas. På detta sätt får personalen mer kontroll och akuta tvättärenden kan hanteras direkt.

Om även vårdboende erbjuds i en verksamhet kan den dagliga tvätten också innebära en möjlighet för individerna att få vara lite mer självständiga. Vardagliga uppgifter som att ta hand om tvätten eller laga mat ger ökat självförtroende och en större frihet. Våra moderna och professionella produkter är mycket användarvänliga och passar därmed perfekt för detta ändamål. Mer information om detta får du i följande bloggartikel.

Kök

En anställd på ett vårdhem serverar två äldre personer fika på ett bord

Precis som när det gäller tvätteriet kan livskvaliteten främjas antingen indirekt av personalen eller direkt av de boende själva. En näringsrik kost och tillräckligt vätskeintag har en central betydelse för individernas och personalens livskvalitet. Köket kan bidra stort till detta genom att tillaga näringsrika måltider för personalen och de boende med mat som också är anpassad efter allergier och preferenser. Vad en sådan individuell anpassning innebär för vården kan du läsa här. Självständigare individer kan under uppsikt av personalen hjälpa till i köket och släppa ut sin kreativitet. Här går det att erbjuda dem många olika alternativ, som bakkurser eller att när som helst hämta sin egen dryck.

Gemensamma utrymmen

Boende på ett vårdhem spelar ett brädspel tillsammans i ett gemensamt utrymme

Att umgås med andra människor har nästan alltid en positiv effekt på en individs livskvalitet. I matsalen, det gemensamma sällskapsutrymmet eller den gemensamma tvättstugan – det är viktigt att få känna sig som en del av ett sammanhang och att skapa en känsla av samhörighet mellan boende, personal och besökare. Livskvalitet skapas delvis av dagliga, personliga möten. Vårdpersonal som till exempel hjälper en individ att stiga upp från sängen och att klä på sig, boende som sitter tillsammans och spelar ett spel eller deltar i gruppaktiviteter – alla dessa interaktioner har en positiv inverkan på de enskilda individerna. Kommunikationen med anhöriga är också en viktig del. Den kan enkelt möjliggöras med hjälp av modern teknik. Läs mer här.

Faciliteter utomhus

En äldre dam med en rollator går med en ung kvinna utanför ett vårdhem

Vitamin D är viktigt för hälsan. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium, ett av huvudämnena för starka ben. Vi kan självklart ta upp detta vitamin naturligt om vi står 10 minuter i solen flera dagar per vecka. En sådan solstund är inte bara bra för den fysiska- utan även för den psykiska hälsan. Den kan till exempel minska årstidsberoende depressioner genom att lätta upp stämningen och lindra stress och ilska. Det finns också många aktiviteter som de boende kan delta i utomhus och som har en positiv inverkan på livskvaliteten. Aktiviteter som dans, pyssel, thai-chi, boccia eller bingo är lättare former av rörelse som främjar rörligheten, tankeverksamheten och kopplingen mellan kropp och sinne. I denna artikel får du inspirerande tips på aktiviteter som främjar en alert kropp och tankeverksamhet.

Slutsats

Livskvaliteten i en vårdinrättning kan påverkas positivt av många olika faktorer som berör personalen, ledningen, faciliteter utomhus, utrustning och renhet. För alla parter som är involverade i att ta hand om äldre människor handlar det om att erbjuda högkvalitativa tjänster på samtliga områden. En hjälpande och inbjudande omgivning för alla boende och deras familjer skapar en förutsättning för högsta möjliga livskvalitet.

Behöver du en individuell rådgivning?

Har du fått inspiration och vill veta mer om våra skräddarsydda lösningar? Kontakta oss för mer information!