Sinnenas betydelse för livskvalitet
Luktsinnets psykologi
Känslan att vara hemma är nära kopplad till dina sinnen – det gäller allt från hur sängkläderna doftar till smaken på en hemlagad måltid. Dessa grundläggande aspekter är viktiga inom vården för att hjälpa personer med övergången från ett hem till ett äldreboende eller vårdhem och att skapa en känsla av tillhörighet. Detta har en central betydelse för individernas livskvalitet.
Luktsinnet är mycket viktigt för hur du uppfattar världen, framför allt när synen börjar försämras. Vårt luktsinne är det sinne som har närmast koppling till minnen och det skiljer sig därför mycket åt mellan olika människor. Dofter påverkar känsolivet – och tar fram glada minnen. Associationen mellan lukter och minnen präglas i unga år när intryck påverkar en person starkare. Våra reaktioner på lukter ligger alltså djupt rotade och en doft som förknippas med hemmet har en lugnande effekt. Detta kan vara ett specifikt tvättmedel för kläder eller sängkläder eller en rumsdoft man känner igen. Studier har till och med visat att vi blir på bättre humör av lukter vi känner igen, så att det är mer troligt att vi deltar i en aktivitet eller hjälper andra.
Bekanta smaker
Livsmedel man känner igen kan göra att man gärna äter dem och detta hänger tätt ihop med hur man uppfattar smak och lukt. När en person flyttar in på ett äldreboende eller vårdhem är det viktigt att han/hon eller personens familj informerar om individens favoritmat och sådan mat som är mindre populär. Det är självklart att äldreboenden och vårdhem tar hänsyn till allergier och lagar en näringsrik kost, men det är inte alltid man tar hänsyn till hur måltiderna påverkar individernas sinnesstämning. Ett tips är till exempel att en nyinflyttad person får sin favoritmat och sina vanliga mellanmålssnacks hela den första veckan. Det är de små detaljerna som skapar en känsla av acceptans och trygghet hos en individ och hjälper honom eller henne att snabbare vänja sig med sitt nya liv.
Lugnande ljud
I äldreboenden och vårdhem förekommer många typer av ljud som kan kännas ovanliga. Därför bör man fundera på hur man kan skapa en ljudmiljö som skapar en omgivning de boende känner igen. Från enskilda ljud i en individs rum (till exempel en radiosändning eller musik man känner igen) till lugnande ljud som en tvättmaskin som är igång eller skramlade från köket – alla dessa ljud kan bidra till en lugnande miljö.
En beröring betyder mycket
Känselsinnet liknar luktsinnet i många avseenden. Att känna igen tyger skapar en känsla av trygghet. Mjuka lakan i sängen, en soffkudde från det egna hemmet eller behagliga kläder skapar en känsla av säkerhet. Här behöver tvätteriet dra sitt strå till stacken genom att hantera personliga kläder, sängkläder och handdukar extra varsamt. En mjuk, fluffig handduk kan ge användaren en känsla av välbefinnande efter ett bad eller en dusch. Behagliga, rena och väldoftande kläder stärker denna känsla ännu mer. För tryggheten hos individer i äldreboenden och vårdhem är alla sinnen viktiga. Ta hänsyn till varje kontaktpunkt hos de enskilda personerna och säkerställ att din verksamhet skapar en behaglig sinneskänsla. Detta kan förbättra livskvaliteten för alla.
- 1.Nature: Unpicking the link between smell and memories https://www.nature.com/articles/d41586-022-01626-x
- 2.Frontiers in Behavioral Neuroscience Behavioral and Neurobiological Convergence of Odor, Mood and Emotion: A Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2020.00035/full