Rådjurssadel med enbär och rosmarin
Recept för en elegant festmåltid
Rådjurssadel kännetecknas av sin fina smak – kanske eftersom rådjuren själva är gourmeter! De letar alltid reda på de mjällaste skotten. Enbär ger rätten en fruktig och pikant ton.
Rådjur är inte bara blyga skogsvarelser, de är även finsmakare. De älskar unga, vitaminrika skott och knoppar samt färska blad – och till följd av det är deras kött mycket nyttigt och mört. Det är det mest utsökta av allt viltkött. Eftersom rådjur är flyktdjur är de alltid på sin vakt och i rörelse, så de tenderar inte att lägga på sig fett. Med cirka 100 kalorier per 100 gram är köttet mycket magert jämfört med fläsk eller biff. Rådjurskött är också oftast vilt, eftersom djuren inte föds upp i någon ladugård utan växer upp i sin naturliga miljö. Enbären ger rätten en fruktig och pikant smak. Bären innehåller eteriska oljor som kan främja matsmältningen och när de kombineras med doftande rosmarin skapas en smakexplosion.
Beredningstid: 60–70 minuter
Tillagningstid: 35–40 minuter
Portioner: 4
Ingredienser:
- 1 rådjurssadel (cirka 1 500 g)
- 1 tsk svartpepparkorn
- 4 enbär
- 2 kvistar rosmarin eller 1 msk rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- 5 msk olja
- 150 g baconskivor
- 400 ml viltfond
- 200 ml grädde
- 2 msk såsredningsmedel
- Salt
- Peppar
Redskap: Långpanna
Rekommenderad inställning:
Funktion: Över-/undervärme
Temperatur: 200–210 °C
Ugnsläge: näst lägsta hyllplanet
Tillagningstid: 35–40 minuter + förvärmning
Alternativ ugnsinställning:
Funktion: Fläkt plus
Temperatur: 190–200 °C
Ugnsläge: näst lägsta hyllplanet
Tillagningstid: 35–40 minuter + förvärmning
Hällinställning:
Nivå: 9–8
Tillagningstid: 1–2 minuter
Tillagning:
- Grovmal pepparkornen och enbären och blanda med olja, rosmarin och pressad vitlök.
- Skåra rådjurssadeln längst ovansidan av benet och pensla med marinaden.
- Förvärm ugnen. Krydda köttet med salt och peppar och täck det med bacon, lägg det i långpannan och ställ in i den förvärmda ugnen.
- Efter 20 minuter tillsätter du hälften av buljongen och tillagar i ytterligare 20 minuter. Tillsätt den återstående buljongen.
- Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i cirka 10 minuter. Sila buljongen och tillsätt grädde. Rör i såsredningsmedel och låt koka upp.
- Ta bort köttet från benet, skär upp och servera med såsen.
Tips: Såsen kan förfinas med torrt rödvin efter smak.
Foto: © Miele