Ångkokt sparris med citrus och chilihollandaise
8 personer
Ingredienser
1 knippe sparris (vit eller grön)
Salt & peppar från kvarn
olivolja
Citrus- och chilihollandaise:
3 äggulor
250-300 g smör
1-2 msk vinäger
1-2 msk citronjuice
rivet skal av ½ apelsin
rivet skal av ½ citron
1 finhackad urkärnad chili
Tillagning
Sparris:
1. Skala sparrisen och skär bort den träiga delen (eller bryt efter anvisning).
2. Ångkoka sparrisen i ett hålat kärl på 95 °C i ca 11 minuter eller använd sparrisprogrammet.
3. När sparrisen är färdig salta och peppra och sprinkla över olivolja. Servera direkt.
Citrus- och chilihollandaise:
4. Bryn smöret gyllengult och nötigt och låt svalna till ca 60 °C.
5. Vispa äggulor tillsammans med vinäger och citronjuice över varmt vattenbad tills gulorna är fluffiga och fina.
6. Vispa i smöret med försiktig stråle utan att det skär sig. Om det blir för tjockt, späd med lite ljummet vatten.
7. Tillsätt rivet chili, apelsinskal och citronskal. Smaka av med salt och peppar och om så behövs med mer vinäger och citronjuice.